“Bugs for Breakfast på Danhostel”
7. jun. 2017
Line Juhl Kronow
Som de første hostels i Danmark og Europa har de tre københavnske Danhostels taget initiativ til at sætte ekstraordinært fokus på bæredygtig mad – mad tilberedt af udvalgte insekter.

De tre hostels præsenterer til at begynde med fire retter, hvor hovedingrediensen er insekter.

De fire nye retter sættes på morgenbuffeten fra den 7. juni, hvor de tre steders sommergæster for første gang kan vælge en eller flere af retterne, som alternativ eller supplement til deres morgenmad.

Initiativet er blevet til sammen med Nina Askov fra Buglady.dk, som har en professionsbachelor i Ernæring og Sundhed.

De tre hostels som står bag initiativet er: Danhostel Copenhagen Amager, Danhostel Copenhagen City og Danhostel Copenhagen Bellahøj.

De fire retter som indgår i morgenbuffeten på de tre Danhostels:

  • Super muffins med æble-abrikos-mandel og buffalo orme mel
  • Knækbrød tilberedt med melormemel
  • Bagte voksmøllarver med paprika
  • Chapulines – græshopper tilberedt med bl.a. lime

Fakta om insekterne

  • De tre Danhostels køber insekter fra to leverandører. Begge leverandører er godkendte af Fødevarestyrelsen.
  • Insekterne er frosne.
  • Protein mængden er på højde med kød og fisk
  • De indeholder essentielle fedtsyrer, Omega 3 og 6
  • De indeholder mange fibre
  • De indeholder mineraler som bl.a. calcium, zink, jern, kalium
  • De indeholder B12 vitamin

Klima-effektiv og bæredygtig produktion

  • Lavt forburg af vand (>1000x) og energi til produktionen.
  • Lavt behov for produktionsareal (1/10 ift. produktion af samme mængde protein af fx. kvæg)
  • Væsentligt lavere (>100) gange udledning af drivhusgasser og ammoniak ift. kvæg- og svineproduktion

Resourceeffektiv fodderudnyttelse

10 kilo fodder kan blive til 1,1 kilo Ko, 2,5 Kilo gris, 3,4 Kilo kylling eller hele 4,5 Kilo insekter.

Til mødegæsterne

Til august er det tanken, at både forretnings- og mødegæster kan vælge at integrere de lækre insektretter fx som en del af deres forplejning under et ophold eller et møde eller som en ny og anderledes pausesnack.