Nationalpark Kongernes Nordsjælland

  Nationalpark Kongernes Nordsjælland blev officielt individet i maj 2018. Nationalparken strækker sig over et stort område af Nordsjælland, og er opdelt i mange små sektioner. Her indgår bl.a. Arresø og Esrum Sø, som en del af nationalparken. Også Gribskov og den store dyrehave ved Hillerød er dækket af Nationalparken. Det samlede areal er på over 26.000 hektar hvilket gør Nationalpark Kongernes Nordsjælland til Danmarks næststørste.

  Overnatning tæt på nationalparken
  Da nationalparken er spredt ud over et stort område, kan det være svært at definere det perfekte sted at opleve det hele fra. En idé kunne være at tage en rundtur i Nordsjælland og eventuelt overnatte på Danhostel Tisvildeleje først og derefter på Danhostel Frederiksværk ved Arresø. Efterfølgende kunne Danhostel Hillerød besøges, hvor man let kan komme til Parforcejagtlandskabet i Store Dyrehave, som også er på UNESCOS verdensarvliste. Endelig kan Danhostel Helsingør også være et godt udgangspunkt til at opleve alle de skønne steder i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

  Oplevelser i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

  Slotte og cykelture
  Udover de kendte slotte som Kronborg, Fredensborg og Frederiksborg, så findes der i nationalparken også rester af flere klostre og borganlæg ved Dronningholm på Arrenæs, Ebelholt, Esrum, Gurre og Asserbo blandt andre. Meget af landskabet er præget af at have været jagtterræn for de tidligere danske konger. Nationalparken er særdeles velegen til cykelture og der findes et tæt net af cykelstier næsten overalt i Nordsjælland. Mange af stierne at lavet som beskæftigelsesprojekter under Anden Verdenskrig.

  Dyreliv og Svampejagt
  Har du aldrig set et krondyr, dådyr, rådyr eller sikavildt, så er chancerne gode i det nordsjællandske hvor disse færdes mange steder. Er du til fugle, så kan musvåger ses både i skovene og på åbent land. Har man mere tålmodighed, så er der også chance for at spotte sjældne fugle som Fiskeørn, Havørn, Hvepsevåger og Spurvehøge. Langs nordkysten er der mulighed for at se flere sjældne og smukke sommerfugle.
  I efteråret kan du med fordel tage på en god svampetur i Nationalpark Kongernes Nordsjællands mange skovområder. Her er især mange forekomster af rørhatte og kantareller. Også de sjældne ridderhatte og stjernebolde kan findes her. Pas på fluesvampen der også er udbredt i området.

  Esrum Kloster og Møllegård
  Esrum Kloster findes lige nord fra Esrum sø. Klosterets historie starter helt tilbage i 1151, hvor det blev grundlagt. I en lang historie med opbygning og delvis nedrivning ender det med at klosteret bliver selvejende institution og oplevelsesattraktion i år 2000. Esrum Kloster danner rammerne om alt fra årlige julemarkeder til reformationsspil. Klosteret har mange aktiviteter både indenfor og udenfor, bl.a. en nærliggende naturlegeplads og en udstilling om Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

  Læs meget mere om Nationalpark Kongernes Nordsjælland her.

   

  esrumkloster.jpg
  Esrum Kloster

  nordsj%C3%A6lland.jpg
  Parforcejagtlandskab

  frederiksborg1.jpg
  Frederiksborg Slot

  Læs om de andre danske nationalparker her.