Nationalpark Skjoldungernes Land

  Nationalpark Skjoldungeres Land er den der har været længst undervejs af de danske nationalparker. Allerede i 1960’erne påbegyndte man et projekt, som gik ud på at lave en naturpark nær hovedstaden. Området blev dog først en rigtig nationalpark i marts 2015. Fjordlandskabet omkring Roskilde Fjord er en stor del af nationalparken, der inkluderer områder med søer, laguner, strandenge og rørskove. Området er meget vigtigt for svømme- og vadefugle. Parken inkluderer også Sjællands næststørste skovområde ved Bidstrup.

  Overnatning tæt på nationalparken
  Hvis I vil overnatte tæt på nationalparken er Danhostel Roskilde det oplagte sted. Herfra er der let adgang til både Lejre og Roskilde Fjord. Du overnatter således midt i Nationalpark Skjoldungernes Land. Stedet er også et besøg værd, hvis du overnatter på de Københavnske Danhostels, samt Danhostel Ishøj Strand, Danhostel Køge eller Danhostel Ringsted, hvorfra der er gode trafikale forbindelse til området.

  Oplevelser i Nationalpark Skjoldungernes Land

  Roskilde Fjord med øer og holme
  Fjorden udgør en tredjedel af nationalparken, og har været brugt af mennesket til fiskeri og sejlads siden stenalderen. Her kan du bl.a. få en sejltur i med et vikingeskib fra Vikingeskibsmusset, der tilbyder spændende turer i sommermånederne. Du kan også sejle med M/S Svanen til Gershøj eller Møllekrogen eller tage en tur med Dampskibet Skjelskør, der sejler fra Frederikssund hver søndag hele sommeren. Endelig er der lækre gourmetture med M/S Sagafjord, som tilbyder en kulinarisk oplevelse ombord.
  De fleste øer og holme er fredet og bruges som ynglereservater af mange forskellige fugle. Eskilsø er den eneste ø, der er beboet af mennesker. Følg de fire spor i landskabet for at opleve det rige fugleliv på øen. I øens Nordlige ende ligger ruinen af et kloster fra 1100-tallet.

  Rundt om fjorden
  Kysten omkring Roskildefjord byder også på mange oplevelser. Der findes hele 10 hyggelige havne omkring fjorden og mange gode bade steder, hvor du kan springe direkte i nationalparken. Her er især Vigen Strandpark et af de populærere steder at bade. Omkring Fjorden kan du følge fjordstien, der både er god til at vandre eller cykle på.

  Roskilde by
  Udsigten fra middelalderbyen Roskilde, der ligger højst hævet over Roskilde Fjord, er smuk hele året. Middelalderbyen er en central del af Nationalpark Skjoldungernes Land og kronen på den historiske købstad er den mægtige Roskilde Domkirke, som også findes på UNESCOS verdensarv liste. Gå på opdagelse i byen og find eks. Maglekilden, hvor vandet springer direkte fra Neptuns mund. Følg Kulturstrøget, som tager dig igennem kringlede stier og gader, og viser dig det bedste, som Roskilde by har at byde på.

  Gammel Lejre og Sagnlandet Lejre
  Sagnlandet Lejre er altid et spændende udflugtsmål for hele familien. Tag på en tidsrejse i et smukt naturområde der breder sig over 43 hektar enestående natur med skove, enge, søer og bakker. Besøg mange forskellige tidsaldre såsom stenalderen, jernalderen, vikingetiden og 1800-tallet.
  I Gl. Lejre flyder naturen og kulturen sammen, når du går imellem gamle gravhøje og skibssætninger. Her kan du også opleve de imponerende udgravede kongehaller. Ifølge de gamle sagn er det netop her at Skjoldungeslægten, som siges at være Danmarks første kongeslægt, havde sin magtbase. Hvilket også er grunden til, at nationalparken har fået sig navn.

  Læs meget mere om Nationalpark Skjoldungernes Land her.

   

  roskildefjord1.jpg
  Roskilde Fjord

  lejre.jpg
  Lejre

  roskildedomkirke.jpg
  Roskilde Domkirke

  Læs om de andre danske nationalparker her.