Danmarks Naturkanon 2018 - København, Nordsjælland og Bornholm

  Juryen har i regionen udvalgt disse 3 steder som naturkanon 2018 i København, Nordsjælland og i Østersøen. Det skønne flade Vestamager, som kan betragtes som Københavns baghave. Det smukke Tisvilde Hegn og Melby overdrev som er Sjællands største hede og klitlandskab, samt den helt unikke klippeøgruppe nord for Bornholm Ertholmene.

  Vestamager og Øresund
  Lige uden for Danmarks største by København, ligger Vestamager med sit mosaiklandskab fyldt med skove, sletter og søer. ”Københavns baghave” har været inddæmmet siden 1943, og er fyldt med store bestande af andefugle, rovfugle, vadefugle, slanger og padder. Det inddæmmende område blev skabt i forbindelse med 2. verdenskrig, og blev brugt til militære formål. Da krigen sluttede overtog naturen stille og roligt området. Pinseskoven som ligger på Vestamager, er Danmarks største Birkeskov, og er selvsået. På bare 14 minutter kan du med metroen komme fra byens larm på Danmarks travleste togstation Nørreport, til fuglefløjt og vildnis på Vestamager. Se dådyr, islandske heste, rødkløver, æble, slåen, vild rose, ramsløg og havtorn på et og samme sted. Fra Danhostel Copenhagen Amager er du kun få stop med Metroen fra den unikke natur. Stedet kan også nemt besøges fra de andre Københavnske Danhostels.

  Melby Overdrev og Tisvilde Hegn
  Melby Overdrev er noget så usædvanligt. En åben hede på Sjælland. Heden er Sjællands største, og ligger tæt op til Tisvildeleje Hegn, som er Danmarks ældste og Sjællands største klitplantage. Klitternes sandflugt er bremset med en tæt beplantning. Lyngen breder sig så langt øjet rækker, og sandstranden er en af Danmarks smukkeste. Skoven indeholder bl.a. landets ældste fyrreskov, og enkelte træer er op imod 250 år gamle. Skoven er i 2018 udnævnt til biodiversitetsskov, og vil fremover stå uberørt hen, så naturen får frit spil. Stederne er begge en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland, som du kan læse mere om her. Begge områder er oplagte at besøge, når I bor på Danhostel Tisvildeleje.

  Ertholmene
  Egentlig burde hele Bornholm have været en del af naturkanon 2018, men Ertholmene er så unikke, at der ikke findes noget lignende sted i Danmark eller i verden. Allerede på sejlturen til øgruppen vil du opleve ”pingviner”, som man også kalder de alkefugle, der holder til i tusindtal på den fredede ø Græsholm. Inden I når i land, vil der helt sikkert også være dukket en flok sæler op, der nøje holder øje med båden. Christiansø og Frederiksø har huset et gammelt fæstningsværk, og de mange granitmurer og ruiner fra dette ses stadig imellem klipperne. Roen rammer dig, og snart vil du lægge mærke til naturens lyde i form af sæler, der tuder, frøer der kvækker og uendelige mågeskrig. Ertholmene huser Danmarks største bestanddel af edderfugle, som i ynglesæsonen hviler på redder overalt. Hunnen er camoufleret, så pas på hvor I træder. Du kan komme til Ertholmene fra Gudhjem, hvorfra den lille færge går flere gange om dagen i højsæsonen. Øerne er et oplagt udflugtsmål på en vindstille dag, når I overnatter på Danhostel Sandvig på Bornholm.

  Tilbage til Danmarks Naturkanon


  Øresund


  Melby Overdrev - Foto Rune Engelbreth Larsen


  Ertholmene