Danmarks Naturkanon 2018 - Sydsjælland med øer

  I det sydsjællandske er disse 3 steder udvalgt som naturkanon. Det mest oplagte besøg er Møns Klint og området omkring den. Naturen her findes næppe mere unikt i vores lille land. Også det solbeskinnede Røsnæs ved Kalundborg er udvalgt på baggrund af det næsten sydlandske klima, som stedet har til tider. Endeligt er den oprindelige naturskov Suserup Skov ved Tystrup også udvalgt.

  Suserup Skov
  En af Danmarks fineste naturskove. Sådan betegnes Suserup skov, der ligger ved Tystrup Sø på Sjælland. Det meste af Sjælland var engang dækket af skov. Meget af den skov er i dag blevet ryddet, skovet og tæmmet. Men Suserup Skov er en uberørt naturskov på bare 19 hektarer, hvor man ikke har udført noget vedligehold siden 1920. Du står altså i natur, der har været uforstyrret i næsten 100 år. Det anslås dog, at der har været skov på denne plet i mindst 7.000 år. Skoven har en trampesti, men falder der et træ ud over den, får det lov til at blive liggende. Stedet benyttes flittigt af forskere, og skal man besøge det med en større gruppe, så skal der søges tilladelse. Men ellers kan man frit færdes i området, der også rummer et rigt dyreliv med mange truede arter. Suserup Skov er et godt udflugtsmål, hvis I overnatter på Danhostel Ringsted, og kunne også være et godt stop på turen til eller fra Fyn.

  Røsnæs
  Halvøen Røsnæs ved Kalundborg er opstået i istiden, hvor landskabet er blevet presset op. Det gør halvøen høj med skranter på begge sider. Det solrige klima i midten af Danmark betyder også, at der på de sydvendte skråninger vokser blomster og planter, som man normalt kun ser under sydligere himmelstrøg. Hele kysten på Røsnæs er skøn, men skal du starte på udvalgte steder, kan Vågehøj ved Naturskolen, stranden ved Røsnæs Fyr og Helles Klint være gode steder at begynde turen. Alle disse steder har udkig til Samsø, Fyn og Jylland i klart vejr. Hele Røsnæs er fyldt med gode solrige vandrestier, og er bestemt en oplagt udflugt, når I overnatter på Danhostel Kalundborg.

  Mandemarke Bakker og Møns Klint
  Den kendte Møns klint og jorden over den, bl.a. ved Mandemarke Bakker, indeholder så meget kalk, at området har landets største antal af forskellige planter og et dertilhørende unikt insektliv. Området er en del af UNESCO Biosfæreområde i Syddanmark, og det er derfor ikke tilladt at plukke blomster eller grave de smukke orkidéer op. Dette er med til at gøre området til en hel særlig naturoplevelse. Møns Klint er på nogle steder mere end 100 meter høj, og dens hvide kalksider skinner smukt på en varm sommerdag. Læs mere om Møns Klint som sted for fossiljagt her. Via vandreturen ”Camønoen” får man noget af det bedste udsyn ud over Klinten. Hvis I overnatter på Danhostel Vordingborg eller Danhostel Sakskøbing, er en dagstur til Møn en god mulighed for en udflugt.

  Tilbage til Danmarks Naturkanon


  Suserup Skov - Foto Mads Sabroe


  Røsnæs - Foto Annette Christoffersen


  Møns Klint