Rolige rammer på Rømø

29. Jun. 2011

Ikke mange danske vandrerhjem kan tilbyde samme rolige rammer som Danhostel Rømø, der har til huse i en historisk kommandørgård fra 1700-tallet.

Som Helle Jørgensen sidder i de hvide træmøbler i solgården på det stråtækkede Danhostel Rømø, så ligner hun en der nyder, at alle hendes gæster er ude at opleve Rømøs mange attraktioner.

- Det er fantastisk at sidde her. Når solen skinner er der ikke noget mere afslappende end at sidde herude og nyde stilheden.

Og man kan ikke fortænke værtinden på Danhostel Rømø i at ligne en, der ikke har lyst til at lave andet, for den solbeskinnede plet i smørhullet af den rødkalkede, trelængede kommandørgård fra midten af 1700-tallet er et lille paradis i de rolige øjeblikke.

Se priser og book ophold på Danhostel Rømø her

- Her er altid fredeligt og afdæmpet. Lige på nær fuglene, smiler Helle Jørgensen, mens hun over en velskænket kop kaffe i solen fortæller malende om husets historie, der bedst ses i den gamle kommandørstue. Og som hun fortæller om svundne tiders kommandører på Rømø, der bestemte over øen i vintermånederne, mens de i sommermånederne drog på hvalfangst i Nordatlanten, ledes tankerne hen på den lille rundvisning, Helle Jørgensen gav ved ankomst til Danhostel Rømø.

Hyggelige Rømø

Lavloftet stue i kommandørgården

Og kunne tanker få buler i hovedet, havde de på samme måde som undertegnede, nok fået det på de lave dørkarme i de lavloftede, hyggelige stuer, hvor væggene i den unikke kommandørstue er tapetseret med gamle kakler og fortællende fliser, der gengiver en del af historien om Rømøs fortid som maritim metropol.

Hyggelige Rømø

Spisestue

- Flere og flere turister begynder at kunne lide det gamle. Det der skiller sig ud fra mængden, og det er netop en af de ting, vi kan tilbyde her, siger Helle Jørgensen, og fortæller, hvordan kommandørgården blev lavet til vandrerhjem i 1948. Spørger man ind til kaklerne og de flotte paneler i kommandørstuen, så rasler historierne om Rømø ud af ærmet på Helle Jørgensen. Særligt den om den skizofrene pige og de håndmalede træpaneler er én, som besøgende på Danhostel Rømø bør lokke ud af Helle Jørgensen.

Rømø byder også på Brede sandstrande og tusindvis af trækfugle

Selvom den store grund med masser af himmel giver fantasien frit spil for alle slags aktiviteter, socialt samvær og hygge i rolige omgivelser krydret med fuglefløjt og vindens susen i fyrretræerne, så benytter mange turister sig også af muligheden for at køre over dæmningen til det jyske fastland for at besøge nærliggende attraktioner som Danmarks ældste by Ribe, Møgeltønder med Schackenborg Slot, Højer Sluse og Mandø. Men Rømø selv har også masser at byde på i form af eksempelvis brede sandstrande, heder, plantager og tusindvis af trækfugle i Rømøs omringende Vadehav.

Hyggelige Rømø

 Færgeleje og Marsklam

Også cykelfolket har udset sig Rømø til deres store Tour de Sommerferie til pedalferie i rolige, naturskønne omgivelser, hvor faren fra bilerne er minimal. Folk kan nærmest cykle direkte ind i naturen, fortæller Helle Jørgensen og uddyber, at særligt på ét område er øen meget speciel.

- Rømø har ikke nogen by, hvilket mange besøgende ikke kan forstå. Der er højst en lille samling huse, men det er jo også en af charmen ved øen, siger værtinden, mens varmen smyger sig behageligt ind i hendes lille krog af solgården, og får hendes indre blik til at vandre fra de manglende byer til Rømøs natur, som det er tydeligt, at Helle Jørgensen elsker.

Sønderstranden, de lange gåture langs digerne og strandkanten, klitplantagerne, den gamle kommandørgård i Toftum på nordøen, der i dag står næsten uberørt som museum, og det at blive blæst godt og grundigt igennem til lyden af frådende bølger og fygende fint sand.

Hyggelige Rømø

Stranden på Rømø

Også det unikke fugleliv og de mange markerede vandreruter i klitplantagerne midt på Rømø kan besøgende nyde godt af, når de besøger Danhostel Rømø i åbningsperioden fra 1. april til 1. oktober.

Modtag Danhostel nyhedsbrev

Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
Danhostel får ny sekretariatschef
| Anette Brylov Hansen

Danhostel har ansat Allan Schmidt som sekretariatschef i Danhostel med start den 1. oktober 2020

Danhostel Haderslev søger nye værter
| Anette Brylov Hansen

Erlevhus søger forpagter/ forpagterpar til et veldrevet, bynært og smukt beliggende vandrerhjem ved Haderslev Dam med tilhørende hytter og campingplads til overtagelse pr. 1. januar 2021, idet det nuværende forpagterpar, efter 13 gode år, har valgt at trappe ned og søge nye udfordringer.