PARFORCEJAGTLANDSKABET I NORDSJÆLLAND – UNESCOS Verdensarv i Danmark

  Smuk dansk natur når den er bedst

  Derfor er stedet på UNESCOS liste
  De ting der kommer på UNESCOS Verdensarvliste, er ikke nødvendigvis alle sammen nogen der har stor turistværdi. Onde tunger vil dog sikkert også hævde at Parforcejagtlandskaberne i Nordsjælland bare er en alm. dansk skov. Grunden til at denne skov dog er kommer på en så fin liste som UNESCOS, er dog at de mener området er, et usædvanligt og velbevaret eksempel på, hvordan den europæiske baroks værdier blev omsat i design af naturen. Stedet kom på listen i 2015.
  Det var kong Christian d. 5. som i 1680’erne, inspireret af besøg på pragtslottet Versailles, omdannede de kongelige nordsjællandske jagtmarker til parforcejagtsystemet. Landskabet blev udformet med snorlige skovveje i et mønster af stjerner, omgivet af kvadrater, som i en barokhave. Der var således tale om en storslået iscenesættelse af den enevældige konges magt over naturen.

  Det skal du se/opleve når du er der
  Naturen, skoven og roen. Find ind til midten af stjernesystemet i Store Dyrehave og kig ned af de 8 forskellige stier, der kommer ud fra midten. Her er både vilde blåbær, hindbær og dejlige steder hvor madpakken kan nydes.

  Hvor børnevenligt er det
  Hvilken skovtur er ikke børnevenlig? Både store og små nyder skoven og derfor er der god grund til at tage hele familien med ud i den dejlige skov.

  Andre gode ting i nærheden
  Frederiksborg Slot ligger kun få minutters kørsel fra Store Dyrehave og er oplagt at besøge, når man er på disse kanter. Se det smukke slot, slotssøen og ikke mindst barokhaven.

  Hvilket Danhostel ligger tættest på
  Danhostel Hillerød ligger lige ved kanten til Store Dyrehave og du kommer ikke tættere på. Store Dyrehave kan dog også nåes fra eks. Danhostel Roskilde, Danhostel Helsingør eller de Københavnske Danhostels.

  Hemmelig tips
  • Tag børnene med på hindbær og blåbær jagt, i krattet omkring stedet hvor de 8 veje mødes.
  • Kombiner turen med enten Kronborg Slot eller Roskilde Domkirke og se flere UNESCO-steder på samme dag.

  Tilbage til UNESCO liste.

  frederiksborg.jpg