Sommerferie Fjaltring-Skagen tur/retur

  Kåre Welinder

  Ferie på børnenes præmisser var temaerne på sommerudflugt til sommerskønne Skagen og fredfyldte Fjaltring.

  Jeg ville føle mig snydt, hvis jeg var rejst til udlandet denne sommer. Varmen og de mange lækre steder i Danmark har bevirket, at jeg endnu engang har følt mig overbevist om, at sommeren er dejligst i Danmark.
  Og meget belejligt, når man som jeg holder ferie med kone og to små børn, så er det skønt, at der på alle Danmarks dejlige feriepletter også findes et Danhostel, for det er og bliver det optimale sted at holde sommerferie med børn.
  Slutdestinationen var klar fra start. Det var Skagen, men som bosiddende i Sydjylland gav turen derop visse overvejelser. Første indskud var at køre over Ebeltoft eller opleve det skønne og børnevenlige område ved Danhostel Gjerrild, men vi endte alligevel på en beslutning om at tage turen op langs Vestkysten. Med dette på plads endte vi, trods rigtigt mange gode Danhostel-kandidater langs den jyske vestkyst, med at vælge Danmarks mindste vandrerhjem i Fjaltring.

  Vind og fuglefløjt
  Vi følte os velkomne fra det øjeblik, vi drejede af hovedvej 181 ved byens købmandsgård, og kort efter svingede ind i gruset på p-pladsen ved Fjaltring Gæstehus.
  For der er så fredeligt i Fjaltring. Alt man hører er vinden og fuglenes sommerkvidren, børnene kan lege uforstyrret på den store boldbane eller smutte på legepladsen ved byens friskole og plukke jordbær, mens man fra gæstehusets terrasse mod vest har landsbyens flotte kirke og frodige, letbølgende marker som det eneste, der forstyrrer udsigten over havet.
  Og så er der jo det med gæsterne, når man er på vandrerhjem. Sociale, venlige, snakkesalige og opfører sig generelt på en mere omgængelig måde end de gæster, man møder på et hotel eller et ferieresort. Sådan var de også i Fjaltring, ligesom receptionisten fra første sekund var på bølgelængde med hele vores familie på fire.

  Hvor mange steder ville vores datter Sophie på tre år bare kunne valse ind bag receptionsdisken og snakke klog snak, for kort efter at blive sat til at vaske vinduer? Ville dette kunne ske på et hotel? Næppe. Sophie synes det var fantastisk at få en spand med vand, en klud og en skraber og gå i gang med de store vinduer på husets østside, og selvom det blot er en lille episode, så er det et eksempel på det hyggelige og uventede for alle aldre, man kan møde på et Danhostel.

  Voldsomme bølger
  Efter at have siddet i en bil i mange timer skulle vi selvsagt til stranden ved ankomst Fjaltring, og der er kun kort afstand til vandet fra gæstehuset. Vi havde planlagt at hoppe i havet, men strømmen og bølgerne ved stranden umiddelbart vest for Fjaltring var for voldsom. Det blev ved sopning i strandkanten og skovleleg i sandet, hvilket også er rigeligt for børn på et og tre år, men området har masser af bademuligheder med Høfde Q og Ferring Strand ved Bovbjerg Fyr som de mest populære.
  Aftensmaden blev indtaget på havnen i det nærliggende Lemvig, inden vi på afrejsedagen nød gæstehusets lækre morgenbuffet i selskab med en fabelagtig udsigt fra spisestuen, inden vores roadtrip fortsatte mod nord.
  For at opleve så meget som muligt af Vestkystens unikke natur, fortsatte vi kystruten mod færgen Thyborøn-Agger, og herfra på de små veje igennem Thy, Hanherred og Vendsyssel hele vejen til Skagen, der i bragende solskin ventede på vores besøg.
  Det samme gjorde Danhostel Skagen, der med sin beliggenhed udenfor centrum er en rolig plet i en af Danmarks mest populære feriedestinationer. Stedet var fuldtbooket, men alligevel var der meget plads og ingen stress og jag, hvor især udeområdet med legeplads og borde-bænke ikke bare var et hit hos vores familie, men for alle vandrerhjemmets gæster.

  Masser af indtryk
  Vores ferie var på børnenes præmisser, og vi havde derfor undladt stramme dagsprogrammer. Alt vi skulle var at opleve vandreklitten Råbjerg Mile, Grenen med tilhørende Sandorm samt have en dag på stranden med vand, skovle og madkurv. Herimellem slentrede vi i byens gågade, spiste is og nød den maritime stemning med tilhørende fiskeanretninger på Skagens berømte – og dyre – Fiskehuskaj, hvor klassiske fiskerestauranter som Pakhuset og Skagen Fiskerestaurant hver dag i sommermånederne trækker fulde huse.
  Vores andendag i Skagen havde strandtema. Byen er omringet af lækre badestrande, men den første vi ramte i Gammel Skagen var fyldt med sten og tom for mennesker. Så kørte vi til østkysten, nord for Skagens havn, hvor vi lagde os tilrette på den blødeste sandstrand foran byens gamle vippefyr. Og her var det perfekt. Ungerne fandt hurtigt andre børn at bygge sandslotte og pjaske i vand med, hvorfor timerne forsvandt hurtigt under solen. Efter frokosten kørte vi med Sandormen til Grenen, fik taget det obligatoriske feriefoto med et ben i både Skagerak og Kattegat, hvorefter turen gik tilbage til Danhostel Skagen, hvor vi havde besluttet selv at tilberede aftensmaden og spise på det grønne område direkte udenfor vores værelse. Det viste sig at være en god idé, for efter en hel dag med vand, sol, strand, sand og masser af indtryk, så gik børnene helt omkuld midt under aftensmaden.
  Dog nægtede de at give op, og da de skulle sove mærkede vi igen det, der kan være et problem med små børn, der skal sove på samme værelse. Der blev pludret fra sengene, og begge børn nægtede at overgive sig. Resultat blev, som det også blev den første nat i Fjaltring, at den mindste på halvandet år selv faldt til ro i rejsesengen på det ellers rummelige værelse, mens den store hvilede sig på en sofa i fællesrummet blandt vandrerhjemmets andre gæster, der bare synes det var sødt og hyggeligt, at hun skulle sove der. 

  Kommer hinanden ved
  En af mange gode ting ved at overnatte på vandrerhjem er, at man selv tilbereder sin mad og gør ferieformen billigere end andre ferietyper. Dette havde gæsterne på Danhostel Skagen dog valgt at se bort fra. I hvert fald under morgenmaden, for spisesalen var stuvende fuld af gæster, der nød stedets store buffet før afgang til områdets mange attraktioner. Og generelt virkede det som om, at morgenmaden bare var én ting, gæsterne på Danhostel Skagen satte pris på.
  Alle folk så afslappede ud, pludrede lystigt med både kendte og fremmede i både spisesal, TV-stuen, i fælleskøkkenet, på p-pladsen og ved legeområdet, og igen må det konstateres, at gæster på vandrerhjem er særligt egnet til hygge og til det at komme hinanden ved.
  Og hvor er det fedt at møde folk fra andre lande i alle størrelser, former og farver, der alle har der samme mål, nemlig at komme ud og møde nye mennesker og opleve andre steder. Og som dansker, så ser jeg stadig ingen grund til, at man nødvendigvis skal rejse til udlandet i sin sommerferie, når der stadig er mange steder i Danmark, der endnu ikke er udforsket.

  Det er i hvert fald ikke sidste gang, vores familie har været på Danhostel-ferie i Danmark, og hvis alle steder er så åbne, imødekommende og fulde af liv, sjæl og charme, som Danhostel Skagen og Danhostel Fjaltring var det under vores ophold, så ved vi hvad sommerplanerne er for de næste mange år ud.
  Da vi havde checket ud i Skagen valgte vi at besøge bondegårds-legelandet Farm Fun før afgang sydover. Her er det kattekillinger, kaniner og alt i bondegårdsdyr, der er det store hit, og det kan kraftigt anbefales at tilbringe timer her med rideture, hø-rutsjebaner, strudse, gocarts med mere, hvis man har små børn med på ferien. Vores børn legede ihvertfald så meget, at de herefter sov hele vejen fra Nordjylland til hjemmet i det sydjyske, og hvor meget man end elsker sine børn, så er de utroligt søde, når de sover i en bil under en lang køretur.

   

   

  Du skal acceptere marketing cookies for at se og tilføje kommentarer.

  Modtag Danhostel nyhedsbrev

  Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
  Årets Vært 2023 John Haurits
  Anette Brylov Hansen

  På Danhostels netop afholdte landsmøde i København, blev John Haurits fra Danhostel Svendborg således kåret som årets vært. Det blev han bl.a. for at give sine gæster mulighed for motion, hygge og andet socialt hvad enten det gælder en lejrskole et familietræf eller et hold kursister.

  Cykelfeberen fortsætter hos Danhostel
  Cecilie Karlsson

  Vi er slet ikke færdige med at holde den danske cykelfeber i live og derfor har vi lavet en guide til hvor du kan opleve PostNord Danmark Rundt.