Frivillige kræfter bag Danmarks mindste Danhostel

25. Nov. 2016
Line Juhl Kronow

Danhostel Fjaltring er Danmarks mindste vandrerhjem og har sin helt egen specielle historie, som adskiller det fra alle de andre Danhostel-vandrerhjem. Vandrerhjemmet drives af frivillige, de eneste der får løn, er rengøringspersonalet. Sådan har driften været, siden huset blev bygget år 2000. Derfor kalder de det også for Fjaltring Gæstehus.

Fjaltring er en lille landsby helt ud til Vesterhavet. Der bor ca. 150 mennesker. Alligevel har landsbyen formået, at opretholde et aktivt liv og de fleste nødvendige funktioner. Skole, købmand, kulturcenter, forsamlingshus, borgerhus og meget andet.

Omkring 1995 startede landsbyen Fjaltring Landsbyhøjskole, som bl.a. laver en højskoleuge først på sommeren hvert år. I den forbindelse opstod der behov for at kunne indkvartere byens gæster. Det lykkedes at skaffe midler til at kunne bygge huset, der blev til Danhostel Fjaltring, som stod færdigt i 2002.

Siden starten er huset drevet af en ulønnet bestyrelse og lige så ulønnede frivillige. Vagterne passer to og to huset en uge af gangen, mens bestyrelsen tager sig af bagvagt og alt det, der i øvrigt får huset til at fungere. Der er åbent året rundt og man kan kontakte vagterne døgnet rundt, hvis der skulle opstå problemer.

”I Vestjylland er der tradition for at klare tingene selv. Huset bliver drevet uden støtte fra nogen offentlige midler overhovedet. Vi driver det fordi vi er et åbent sted, der gerne vil være venlige mod gæster. Vi vil gerne fremme handlen hos vores købmand, som i øvrigt også er fællesejet, og vi håber på, at nogen vil blive så glade for vores egn, at de får lyst til at flytte til. Vores gæstebog er fyldt med rosende udsagn om vores sted, og det gode ved at alle vagter har et stort lokalt kendskab.” Siger Anders Bune, der er en af de frivillige værter på Danhostel Fjaltring.

Læs mere og book dit ophold på denne skønne perle her

Modtag Danhostel nyhedsbrev

Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
Tag på en forunderlig tur under jorden – Mønsted Kalkgruber
| Line Juhl Kronow

Man tror næsten ikke, at det er Danmark, man befinder sig i. Men ikke langt fra Viborg kan du besøge de betagende Mønsted Kalkgruber, som er blevet gjort til en moderne oplevelse med lyd- og lysinstallationer.

Danhostels bestyrelse får to nye kvindelige medlemmer
| Line Juhl Kronow

Da Danhostel afholdte deres ordinære generalforsamling på Danhostel Kalundborg d. 30. april 2019, blev der valgt to nye bestyrelsesmedlemmer. De to er Rikke Hobolt, ejerrepræsentant fra Danhostel Rømø og Kathrine Lind, værtsrepræsentant fra Danhostel Copenhagen Bellahøj.