Frivillige kræfter bag Danmarks mindste Danhostel

25. Nov. 2016
Line Juhl Kronow

Danhostel Fjaltring er Danmarks mindste vandrerhjem og har sin helt egen specielle historie, som adskiller det fra alle de andre Danhostel-vandrerhjem. Vandrerhjemmet drives af frivillige, de eneste der får løn, er rengøringspersonalet. Sådan har driften været, siden huset blev bygget år 2000. Derfor kalder de det også for Fjaltring Gæstehus.

Fjaltring er en lille landsby helt ud til Vesterhavet. Der bor ca. 150 mennesker. Alligevel har landsbyen formået, at opretholde et aktivt liv og de fleste nødvendige funktioner. Skole, købmand, kulturcenter, forsamlingshus, borgerhus og meget andet.

Omkring 1995 startede landsbyen Fjaltring Landsbyhøjskole, som bl.a. laver en højskoleuge først på sommeren hvert år. I den forbindelse opstod der behov for at kunne indkvartere byens gæster. Det lykkedes at skaffe midler til at kunne bygge huset, der blev til Danhostel Fjaltring, som stod færdigt i 2002.

Siden starten er huset drevet af en ulønnet bestyrelse og lige så ulønnede frivillige. Vagterne passer to og to huset en uge af gangen, mens bestyrelsen tager sig af bagvagt og alt det, der i øvrigt får huset til at fungere. Der er åbent året rundt og man kan kontakte vagterne døgnet rundt, hvis der skulle opstå problemer.

”I Vestjylland er der tradition for at klare tingene selv. Huset bliver drevet uden støtte fra nogen offentlige midler overhovedet. Vi driver det fordi vi er et åbent sted, der gerne vil være venlige mod gæster. Vi vil gerne fremme handlen hos vores købmand, som i øvrigt også er fællesejet, og vi håber på, at nogen vil blive så glade for vores egn, at de får lyst til at flytte til. Vores gæstebog er fyldt med rosende udsagn om vores sted, og det gode ved at alle vagter har et stort lokalt kendskab.” Siger Anders Bune, der er en af de frivillige værter på Danhostel Fjaltring.

Læs mere og book dit ophold på denne skønne perle her

Modtag Danhostel nyhedsbrev

Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
Danhostel Ebeltoft er klar med 4 af de 17 FN Verdensmål.

Danhostel som kæde lavede i foråret 2019 et manifest og en ny strategi med en ambition om at få FN`s 17 verdensmål implementeret i Danhostels forretning i løbet af de kommende år. Flere Danhostels har allerede taget mange af initiativerne til sig. På Danhostel Ebeltoft har man implementeret 4 af de 17 Verdensmål i den daglige gang på vandrerhjemmet.

Lejrskole på Danhostel i mere end 20 år
| Line Juhl Kronow

I mere end tyve år har Marie Kruses Skole fra Farum afholdt deres årlige lejrskoletur på Danhostel Ribe. Lærer Anders Krarup kan I år fejre, at han er med for tyvende gang.