Tag på en forunderlig tur under jorden – Mønsted Kalkgruber

  07. Maj. 2019
  Line Juhl Kronow

  Man tror næsten ikke, at det er Danmark, man befinder sig i. Men ikke langt fra Viborg kan du besøge de betagende Mønsted Kalkgruber, som er blevet gjort til en moderne oplevelse med lyd- og lysinstallationer.

  Tag på opdagelse i de gamle minegange. Du kan vælge at følge de mærkede ruter og gå i de oplyste gange, eller tage lommelygten med og bevæge dig lidt længere ind. Gangene har et fint oversigtskort, og du bliver ikke væk. Der er højt til loftet og meget lys, så selv om man har tendens til klaustrofobi, kan man godt tage ned i gruberne. Oplev de smukke underjordiske søer og hør de dryppende lyde.

  Sjældne truede flagermus
  I Mønsted Kalkgruber overvintrer mere end 18.000 flagermus. De fleste er vandflagermus, men der er også mange af de ellers så sjældne damflagermus. Flagermusen er en truet dyreart, da der generelt mangler ynglesteder i Danmark. Derfor er det ikke muligt at besøge Mønsted Kalkgruber i aftentimerne fra den 16. marts til den 10. maj og igen fra den 1. september til den 31. oktober.

  Multimedieshow under jorden
  Dybt inde i gruberne ved den største sø, er der indrettet en underjordisk biograf, hvor der vises multimedieshow, der fortæller om kalkens og grubernes historie. Billederne vises på de rå kalkvægge, og spejler sig desuden i den store sø.

  Find osten
  I kan også komme helt tæt på de rum, hvor grubeosten opbevares. I skal bare gå efter lugten af broccoli. Det fugtige klima og den konstante temperatur er perfekt til lagring af ost.

  Handicapvenlig
  Der er en del af det store gangsystem, hvor der er lagt en træsti ind, som er egnet til kørestol. Det gør det muligt for gangbesværede at komme helt ind i gruberne og få den fulde oplevelse.

  Mange oplevelser
  I kan nemt få en hel dag til at gå på stedet. Udover at man kan blive ved med at finde nye smukke hjørner i gangene, så kan man også i højsæsonen tage en tur med det hyggelige minetog. I kan også besøge det gamle kalkværk på stedet og lære om, hvordan man bearbejdede den rå kalk.

  Når I overnatter på Danhostel Viborg er i kun 20 minutters kørsel fra Mønsted Kalkgruber.

   

  Modtag Danhostel nyhedsbrev

  Få konkurrencer, eksklusive tilbud, rejseinfo m.m.
  Cykelfeberen fortsætter hos Danhostel
  | Cecilie Karlsson
  Mød værterne på Danhostel Skjern

  Mød et af vores nyere Danhostels, Danhostel Skjern, og læs mere om hvem de er