Historie

    Idéen bag vandrerhjemsbevægelsen opstod i starten af 1900-tallet hos en ung lærer fra Tyskland ved navn Richard Schirrmann. Schirrmann tog ofte sine elever med på ferievandreture, hvor de overnattede i lader og lignende – og derfor tænkte han sig frem til en model, hvor der blev oprettet faste overnatningssteder til disse ture.

    flotte_borde

    Med hjælp fra forretningsmanden Wilhelm Münker blev modellen i 1912 sat i værk med et ungdomsherberg på borgen Altena i provinsen Westphalen. Og året efter var der hurtigt oprettet 82 lignende ungdomsherberger rundt om i Tyskland.
    Europæisk koncept: Første verdenskrig gav et afbræk i udviklingen af vandrerhjemsbevægelsen, men efter afslutningen i 1920 blomstrede den op på ny. I årene fra 1924-1931 blev der således oprettet vandrerhjemsorganisationer i 10 lande rundt om i Europa. Det første danske ungdomsherberg blev åbnet i 1930 og siden kom der flere og flere vandrerhjem til. Samtidig er der sket en enorm udvikling i standarden af vandrerhjemmene – Fra kun at være store sovesale til i dag at være moderne hostels. I dag har alle Danhostels familieværelser, ofte med eget toilet og bad - men vandrerhjemssjælen med gæstfrihed, værternes personlige engagement og de afslappede rammer er fortsat intakt. Og med godt 1,1 million overnatninger på Danhostels årligt er vandrerhjemsbevægelsen stadig en fast bestanddel af overnatnings- og turistsektoren i Danmark.