Danhostel Kolding fejrer 80 års fødselsdag og inviterer byens borgere til Åbent Hus

  Anette Price

  Danhostel Kolding fylder 80 år den 28. maj 2018. Det smukke vandrerhjem blev i sin tid indviet på de gamle ”Galgebjerge” tilbage i 1938. Op gennem tiderne har stedet haft fem værter, og den nuværende sjette vært og forpagter er Sally Sperling, der har stået i spidsen for vandrerhjemmet siden 2011. Stedet har fra grundlæggelsen i 1938 været medlem af Danhostel kæden. Man har løbende renoveret vandrerhjemmet med stor respekt for de historiske rammer, men også sikret, at det lever op til nutidens gæsters krav og behov. 80 års fødselsdagen markeres med et Åbent Hus arrangement for byens borgere søndag den 27. maj i tidsrummet kl. 13.00-15.00.

  Moderne vandrerhjem emmer af historie
  Stedets placering med udsigt over slotsøen, Koldinghus, fjorden og bakkerne ved Rebæk gør det i sig selv til et af Danmarks smukkest beliggende vandrerhjem. Danhostel Koldings 80-årige historie rummer en lang række milepæle, som har haft stor betydning for stedets udvikling og været med til at vandrerhjemmet i dag fremstår i moderne og nutidige rammer.

  Stedet ejes af Kolding Kommune, som i sin tid havde købt ejendommen ”Tivoli”, der tilbage fra 1880’erne fungerede som byens traktørsted. På baggrund af et stærkt ønske fra byens ungdomsforeninger og Dansk Vandrerlaugs Kolding afdeling, besluttede kommunen at give økonomisk støtte til at ombygge stedet til vandrerhjem. Man valgte at lade datidens populære Kolding arkitekt Ernst Petersen stå for at tegne det nye vandrerhjem, som stod klar til indvielse i maj 1938. Sally Sperling forpagter og vært på Danhostel Kolding knytter følgende kommentarer:

  - Når vi i år kan fejre Danhostel Koldings 80 års fødselsdag og tænker tilbage i tiden, så var det uden tvivl den helt rette beslutning, som dengang blev taget af Kolding Kommune om at omdanne stedet til vandrerhjem. Stedet har udviklet sig utroligt meget siden grundlæggelsen, og skønt det helt sikkert var meget moderne for sin tid tilbage i 1938, synes jeg, det er sjovt at tænke på, at man først adskillige år senere, nemlig i 1966, fik indlagt varme og vand. Rent historisk var 2004 et vigtigt år for stedet, da man på dette tidspunkt blev helt færdig med udvidelsen og vandrerhjemmet samtidig fik en større arkitektonisk opdatering. Arkitekturen som vi kender den i dag stod totalentreprenør Raunstrup A/S for, og de var med til at stedet modtog Kolding Kommunens arkitekturpris i 2005. Vi har naturligvis fortsat den løbende renovering og modernisering af vandrerhjemmet, så vi hele tiden sikrer, at det fremstår tidssvarende og kan imødekomme nutidens moderne rejsendes og gæsters ønsker og krav.

  Danhostel Kolding fejrer 80 års fødselsdag i top form
  Sally Sperling, der siden 2011 har stået i spidsen for Danhostel Kolding, har bidraget betydeligt til den fortsatte positive udvikling af stedet. Hun modtog i 2017 årets værtskabspris hos Danhostel, denne tildeles én gang om året på baggrund af indstilling fra kollegaer og resultatet af Danhostel kædens målinger af gæstetilfredshed. Sally Sperling kommenterer:

  - Jeg blev utrolig glad for at modtage prisen for godt værtskab i 2017, og det har betydet rigtigt meget for mig og mine medarbejdere, at modtage netop denne pris. Jeg har været en del af Danhostel kæden i 25 år, og har altid haft fokus på, at vi yder det bedst tænkelig værtskab for vores gæster – et værtskab der er kendetegnet af professionalisme, personlighed og imødekommenhed. Det er særligt vigtigt for mig, at vores gæster altid føler sig godt tilpas hos os, føler sig hjemme og naturligvis, at de har lyst til at komme igen. Derudover er det også væsentligt for mig, at vi som byens vandrerhjem har overskud til at tage et socialt ansvar og gøre lidt ekstra for byens borgere og deres familier. Jeg synes, at man som ansvarlig virksomhed og leder bør udvise social ansvarlighed ikke blot i eget hus, men også overfor det omgivende lokalsamfund. Jeg har for nylig valgt at støtte op omkring Projekt Aktiv Fritid med Barnet i Centrum, et projekt som Kolding Kommune har iværksat, og støtter projektet med bl.a. overnatninger og forplejning. Det er dejligt at kunne konstatere, at Danhostel Kolding i året for stedets 80 års fødselsdag, fremstår i god og velrenoveret stand, at vi skaber gode resultater rent økonomisk og samtidig har overskud til at tage et aktivt og socialt ansvar i vores lokalsamfund.

  Åbent Hus søndag den 27. maj 2018
  I anledningen af 80 års fødselsdagen holder Danhostel Kolding Åbent Hus arrangement, hvor alle er velkomne.
  Der bydes på kaffepunch, kaffe, saft og hjemmebagt kage samt rundvisning på stedet for interesserede.

  Dato: Søndag den 27. maj 2018

  Tid: Kl. 13.00 – 15.00

  Sted: Danhostel Kolding, Ørnsborgvej 10, 6000 Kolding

  Pressen er velkommen til at kigge forbi.

   

  For yderligere oplysninger og information kontakt:

  Sally Sperling, forpagter og vært Danhostel Kolding, tlf. 40 13 89 64, e-mail: kolding@danhostel.dk

  Kilder: Kolding Kommune og Kolding Stadsarkiv

   

  6 værter på 80 år:

  • W. Adolf og Martine Jensen - 1938–1961
  • Peder og Albine Jessen - 1961-1991
  • Solveig Thorsen – 1991/1992
  • Lene og Jesper Nørmose - 1993-1999
  • Basse Jensen - 1999-2010
  • Sally Sperling – 2011-

   

  Fakta om Danhostel Kolding

  Danhostel Kolding bruges i dag flittigt at skoler, uddannelsesinstitutioner, sportsklubber, foreninger, virksomheder, turister og byens borgere.

   

  Danhostel Kolding er en del af de 65 hostels, der er tilknyttet Danhostel-kæden (2018)

  • 117 sengepladser
  • 28 værelser – heraf 22 med eget bad og/eller toilet
  • Konference- og mødefaciliteter med plads op til 24 personer (Danhostel Kolding er mødecertificeret)
  • TV-stue, fællesstue i underetagen og hyggeligt gæstekøkken
  • Gratis parkering
  • Trådløst internet
  • God tilgængelighed for kørestolsbrugere

  Læs mere om Danhostel Kolding her

   

  Flere pressemeddelelser

  Anette Brylov
  På generalforsamling d. 3. april 2024 har medlemmerne i Danhostel enstemmigt valgt Helle Berthold Rosenberg som ny forperson i Danhostel. Hun afløser Poul Kristian Mouritsen, som de sidste syv år har…
  Anette Brylov
  På Danhostels netop afholdte landsmøde i København, blev John Haurits således kåret som årets vært. Det blev han bl.a. for at give sine gæster mulighed for motion, hygge og andet socialt hvad enten…
  Anette Brylov
  Danhostel har siden 2019 arbejdet aktivt med FN’s Verdensmål og haft særligt fokus på de mål, som omhandler social lighed og social ansvarlighed.