Dark sky – Se stjernehimmelen og mælkevejen på din ferie i Danmark

Dark sky er betegnelsen for et område, hvor lysforureningen er så lille, at det er muligt at se en tydelig stjernehimmel.

Den internationale Dark Sky organisation har kåret Møn som et godt sted at se stjernehimlen tydeligt. Men faktisk er der flere steder i Danmark, hvor lysforureningen er så lille, at du kan opleve Dark Sky og se mælkevejens bue hen over nattehimlen. Her giver vi en guide til hvor, du kan se Dark Sky, når du overnatter på et Danhostel.

Dark sky er betegnelsen for et område, hvor lysforureningen er så lille, at det er muligt at se en tydelig stjernehimmel. Fænomenet har mange tilhængere rundt om i verden, og der findes sågar foreninger, der har til formål at sprede budskabet og nedsætte lysforureningen for at give flere mennesker mulighed for at opleve den naturlige nattehimmel. Mange der bor i storbyer har aldrig oplevet at se, hvordan himmelen kan tage sig ud, når alt andet lys end stjernerne er slukket. Vi hos Danhostel vil også gerne være med til at sprede budskabet og give så mange danskere som muligt en chance for at opleve den naturlige nattehimmel. Derfor har vi lavet denne guide til en god Dark Sky oplevelse i Danmark med Danhostel.

Mørket kan måles
På skalaen for mørke har man givet en værdi på 22 mag/arcsec (kvadrat per buesekund, som er et mål for lys pr. areal) og på flere steder i Danmark kommer man ned på 21-22 stykker, hvilket er lavt nok til at se den flotte nattehimmel med stjerner.

Disse steder kan du opleve Dark Sky
Størstedelen af Danmark og Europas befolkning bor steder med så meget lysforurening, at Mælkevejen er et helt ukendt fænomen. Heldigvis har vi pletter i Danmark, hvor der er så minimal lysforurening, at du kan opleve stjernehimmelen.

På kortet herover kan du se, hvor der er mest og mindst lys over Danmark. De sorte, grå og mørkeblå steder er der hvor, der er bedst mulighed for at opleve Dark Sky. Det gælder en del små øer som Rømø, Samsø, Langeland og dele af Møn. Men også en stor del af Bornholm, Lolland, Falster og dele af Vestjylland er gode Dark Sky områder.

Bornholm
Når du overnatter på Danhostel Sandvig, kan du begive dig ud i natten til fods og allerede i gåafstand finde gode Dark Sky områder ved kysten. Men pas på I ikke falder i klipperne i mørket. Andre dele af Bornholm har gode muligheder for Dark Sky, hvis I tager en tur med bilen.

Lolland og Falster
Hvis I overnatter på Danhostel Sakskøbing, kan en god aftentur i bil til den sydlige del af øen give jer en god Dark Sky oplevelse. Find et øde sted udenfor de store veje og byer, så er der gode muligheder for at opleve nattehimmelen.

Sydjylland
Omkring vadehavet og marsklandet syd for Ribe er der også gode Dark sky muligheder. Hvis I overnatter på Danhostel Ribe eller Danhostel Tønder, skal I ikke køre ret langt ud fra byen, før I kan opleve det gode nattemørke. Overnatter I på Danhostel Rømø, kan I på gåben begive jer ud i natten og hurtigt finde gode mørke steder.

Vestjylland
Langs Vesterhavet er der flere steder, hvor man kan opleve det totale mørke. Hvis man overnatter på Danhostel Henne Strand, Danhostel Nymindegab, Danhostel Hvide Sande eller Danhostel Fjaltring, så skal man ikke køre ret langt for at kunne opleve Dark Sky. Måske skal I ikke længere end ned til stranden. Lidt længere nordpå kan I fra Danhostel Thisted også få en god aftentur i bil til meget mørke områder.

God tur ud i natten. Book en overnatning direkte på et Dark Sky Danhostel via listen herunder.

Gode råd til din Dark Sky oplevelse.

Vælg det rigtige tidspunkt i forhold til månen
Du skal overveje hvad tid på året, du vil se Dark Sky. Meget afhænger nemlig af månen og dens lys. Du kan se en månekalender her, der viser månen og dens faser. På de fleste vejrtjenester kan du også se, hvornår månen står op og går ned. Man ser mørket bedst hvis månen slet ikke er fremme. Husk også at se, om det bliver klart vejr. Der jo ikke mange stjerner at se, hvis det er overskyet.

Hav tålmodighed og varmt tøj med
Tag jer god tid og godt med tøj på. Det tager ca. 20 minutter før dine øjne har vænnet sig til mørket. Hvis I bruger noget tid på at gå hen til det sted, hvor I vil se stjerner så tag evt. en rød cykelbaglygte med til at finde vej. Det røde lys generer ikke jeres nattesyn. Husk varmt tøj, det er ikke sjovt at se på stjerner, når man fryser.

Husk at passe på kroppen og nyd oplevelsen
Skån nakken og læg dig fladt ned. Medbring evt. et liggeunderlag eller en liggestol. Når man ligger ned, har man fuldt overblik over himmelen, uden at skulle vride nakken for meget tilbage. Husk at nyde mørket, natten og måske gyset også og tag det hele som en oplevelse.