Nationalpark Vadehavet

  Prins Joachim kunne i oktober 2010 indvie Nationalpark Vadehavet. Udover at dække hele den danske del af Vadehavet med øerne Rømø, Mandø, Skallingen og Fanø, så dækker Nationalpark Vadehavet også Varde Ådal samt inddigede marskarealer og ydre diger. Landarealet udgør omkring 300 kvadratkilometer, men havarealet strækker sig over hele 1.466 kvadratkilometer.

  Overnatning tæt på nationalparken
  Vi har Danhostels i og ved Nationalpark Vadehavet både i nord og i syd. Du kan også opleve Vadehavet let på egen hånd, når du overnatter på Danhostel Ribe eller Danhostel Esbjerg. Vil du opleve den sydlige del med dets flotte marskland, så er Danhostel Tønder en oplagt mulighed. Endelig kan du også nå nationalparken, hvis du overnatter på Danhostel Blåvandshuk i Oksbøl ikke langt fra Varde Ådal.

  Oplevelser i Nationalpark Vadehavet

  Sort sol
  Hvert år omkring forår og efterår samles enorme flokke af stære ved vådområderne omkring Vadehavet. Inden de går til ro i græsset, laver de en spektakulær opvisning. De flyver i flokke af tusinder, og bevæger sig nærmest som var de en flydende enhed. Smukke formationer skabes og ændres hele tiden. Spørg din lokale vært hvornår det er bedst at se fuglene, for opvisningen varer kun kort tid, inden du må vente til næste aften med at se det igen.

  Tidevandet
  Hvis man er opvokset langt fra Vadehavet, så kan man ikke undgå at blive fascineret af det skiftende tidevand og se, hvordan havets bund kommer til syne, når vandet trækker sig ud. Tag gummistøvlerne på, gå en tur på havbunden og se hvad der gemmer sig i det lave vand. Du kan også tage bilen og køre til Mandø men husk at tjekke tidevandskalenderen, så du ved hvornår, det er sikkert at køre tilbage.

  Østers
  Østerssafari er blevet vældigt populært, og Vadehavet er det oplagte sted til at finde denne fine spise. Der findes flere aktører, der arrangerer guidede ture og Østerssafari, hvor man får den nødvendige viden, hjælpes med at finde de gode steder. Husk at du ikke skal spise de østers, der findes længst inde ved land, da disse indeholder alt for mange kolibakterier. Derfor anbefales det altid, at du som udgangspunkt tager med på en guidet tur.

  Sæler
  Fiskerne er ikke glade for de mange sæler, der er kommet til på de seneste år, da de spiser fiskene i deres garn. Men turisterne elsker, at de nu ofte kan nyde synet af de nuttede sæler. Mange fiskere har derfor også sadlet om, og bruger nu kutteren til sælsafari, og laver guidede ture for interesserede turister. Sælerne ligger på sælbanker, men da det er et sky dyr, så kan du ikke altid forvente at komme så tæt på. Tag kikkerten med, så kan du lettere få det fulde udsyn til de populære pattedyr.

  Rømø
  På Rømø finder du skøn natur. Herudover er det et af de steder i Danmark, hvor du kan tage bilen med helt ned på stranden. Her er det også muligt at prøve kræfter med vejr og vind i diverse sportsaktiviteter som eks. de vindfølsomme Blokarts eller Kitebuggies, der trækkes af store drager i snor. Fra Rømø kan du tage færgen til den tyske ø Sylt, der er vældig populær med sine moderne strandfaciliteter og butikker med mærkevarer.

  Læs meget mere om Nationalpark Vadehavet her.

  Læs mere om Nationalpark Vadehavet som en del af UNESCOS Verdensarv her.

  vadehavet.jpg
  Vadehavet

  sortsol.jpg
  Sort Sol

  sael.jpg
  Sæl

  vadehavet1.jpg
  Nationalpark Vadehavet

  Læs om de andre danske nationalparker her.