Nationalparker i Danmark – Bo ved Danmarks smukkeste og mest bevaringsværdige natur.

  Her finder du en komplet liste over de danske nationalparker i hele landet

  Danmark har i 2018 hele fem områder der er udråbt som bevaringsværdig nationalpark. De fem nationalparker er fordelt med tre i Jylland og to på Sjælland. En dansk national park kendes ved at omfatte noget af det mest enestående og værdifulde danske natur og landskaber. Natur der har stor betydning både for danskere men også har fået stor international opmærksomhed.

  En nationalpark kan omfatte både arealer på havet, fjorde og landområder. Her på siden har vi valgt at fortælle om de nationalparker der findes på land. Disse parker er mest tilgængelige for de fleste mennesker. Det er hensigten at de danske nationalparker skal rumme alle de vigtigste naturtyper i Danmark. Minde landsbyer og bysamfund kan også være omfattet ligesom græsarealer, levende hegn og dyrkede marker kan være en del af kulturlandskabet.

  Fælles for alle de danske Nationalparker at de kan opleves let ved at bo på et Danhostel i nærheden. Danhostel er repræsenteret i og ved alle de fem danske nationalparker med flere gode overnatningssteder. Klik ind på de forskellige nationalparker herunder og læs meget mere.

  1. Nationalpark Kongernes Nordsjælland (klik ind og læs mere)
  En meget varieret nationalpark der både byder på hedelandskab, store skove, klitlandskaber og et rigt dyreliv. Også stedets store kulturhistoriske værdier og kongemagtens tilknytning til Nordsjælland har været med at gøre dette sted til nationalpark.

  2. Nationalpark Skjoldungernes Land (klik ind og læs mere)
  Roskilde Fjord og det unikke omkringliggende landskab samt Lejres gamle kulturhistorie udgør Nationalpark Skjoldungernes Land. Ifølge gamle sagn var det netop her, at vikingeslægten Skjoldungerne regerede og samlede Danmark.

  3. Nationalpark Thy (klik ind og læs mere)
  Kun ganske få steder i verden kan man opleve dette unikke hedelandskab, hvor klitterne er formet af århundredes sandflugt. Oplev livet langs vestkysten i Nationalpark Thy.

  4. Nationalpark Mols Bjerge (klik ind og læs mere)
  Nationalpark Mols Bjerge er det perfekte sted for en sommerfugletur, stedet er nemlig hjem for utroligt mange sommerfugle. Landskabet er blevet skabt af istiden og fortæller en fantastisk historie i sig selv. Også bosætninger fra den tidlige stenalder har sat sit præg på hele området.

  5. Nationalpark Vadehavet (klik ind og læs mere)
  Sort sol, sæler, østers safari. Vadehavet et er unikt økosystem, der er styret af det evigt skiftende tidevand. Spættede sæler og et utal af vandfugle er en del af det, der gør Nationalpark Vadehavet til et af verdens mest værdifulde tidevandsområder.

  nationalparker.jpg
  Oversigt over de 5 danske nationalparker.

  nationalpark.jpg
  Udsigt fra trehøje i Nationalpark Mols Bjerge

  Læs meget mere om de danske nationalparker på miljøstyrelsens webside Danmarks Nationalparker.

  Se også vores temasider om UNESCOS verdensarv i Danmark, Følg i Vikingernes Fodspor eller gå på Fossiljagt i Danmark.

  Overnat i eller tæt ved nationalparkerne

  Herunder finder du en liste over alle Danhostels i eller tæt ved de danske nationalparker