Nationalpark Thy

Området blev nationalpark allerede i 2007, og er således Danmarks første nationalpark. Området dækker 24.000 hektarer, og strækker sig i et aflangt bælte på ca. 12 kilometer i bredden. Nationalparken går fra Agger Tange i syd, forbi Klitmøller og helt op til Hanstholm by i nord.

Overnatning tæt på nationalparken
Det oplagte overnatningssted er vores hyggelige Danhostel Thisted, der ligger lidt uden for byen Thisted og således lige på grænsen til nationalparken. Hvis du besøger Danhostel Thyborøn, kan det også anbefales at tage en endagstur til Nationalpark Thy. Du kan sejle dertil med den lille færge, tage bilen med og køre op langs den smukke Agger Tange. Endelig kan nationalparken nås fra vores Danhostel på Mors, Danhostel Nykøbing Mors. Her kan du køre hele vejen ved at køre over Vilsundbroen.

Oplevelser i Nationalpark Thy

Klitmøller ”Cold Hawaii”
Surfer paradiset ved Klitmøller, kaldet ”Cold Hawaii” er et besøg værd, uanset om du selv vil prøve kræfter med bølgerne, eller blot vil se på. Vil du se bunkers fra 2. verdenskrig, så findes der en række af dem lige syd for Klitmøller. Besøg røgeriet eller en af de hyggelige caféer i området, og få stillet sulten eller slukket tørsten.

Lodbjerg fyr
Midt i et stort hede- og plantageområde ligger Lodbjerg Fyr i ensom majestæt. Fyret er bygget tilbage i 1883, og er 35 meter højt. Fyret er stadig tændt, og lyser med 2 blink hvert 20. sekund. Udsigten fra fyret er exceptionel flot, og gør stedet til et af de smukkeste i Nationalpark Thy. Fyret har i 2018 gennemgået en bevarende renovation.

Hanstholm
Besøg havnen, fyret, museumscenteret samt Første Batteri og Atlantvolden. Udsigten fra fyret er helt enestående. Det samme er synet ved de høje skranter, når man kigger op og ser huse, fyr og bunker ligge helt ud til kanten. Havnen er en stor aktiv fiskerihavn, og betragtes som den største af sin slags i Danmark. Om Sommeren kan du fra museumscenteret komme rundt med et lille tog i området til den gamle ammunitionsbane og bunkerne. Tag på opdagelse på egen hånd i Første Batteri fra Anden Verdenskrig. De fleste bunkers er åbne, og er nogle af de bedst bevarede af de tyske kystbatterier i Danmark.

Agger Tange
Nyd det smukke morænelandskab, diger og høfder ved Vesterhavet. Her er smukke udsigter over både havet og Limfjorden fra havdige og Fjorddige. Tag færgen til og fra Thyborøn og se om du kan spotte sælerne, der holder til i hobetal i området. På Agger Tange finder du også Nationalpark Thys besøgscenter, der giver et godt indblik nationalparkens natur. Her er i øvrigt et rigt fugleliv og ikke mindst store skønne badestrande. Dem finder man også langs resten af hele Nationalpark Thys kyst strækning. 

Bøgsted Rende
Dette sted har været et udflugtssted i århundrede. Når man ser den flotte kyst og plantagen, der når helt ned til stranden, så forstår man det godt. På toppen står et gammelt sømærke, der er fra 1884-85. Det er bygget af jerndrager og tømmer. Sømærket fungerede som pejlemærke for søfarer i samme periode, og stedet er stadig et yndet udflugtssted. 

Læs meget mere om Nationalpark Thy her.

thy.jpg
Nationalpark Thy

thy-logbjergfyr.jpg
Lodbjerg Fyr

thy-b%C3%B8gstedrende.jpg
Bøgsted Rende

Læs om de andre danske nationalparker her.