Nationalpark Mols Bjerge

  Området omkring Mols Bjerge blev nationalpark i 2009 og dækker 180 kvadratkilometer af det Sydlige Djursland. Det er ikke hele naturparken Mols der er fredet, men du finder den fredede del midt i parken samt i hele området omkring Ebeltoft Vig.

  Overnat tæt på nationalparken
  Danhostel Ebeltoft og Danhostel Rønde er oplagte steder at overnatte i forbindelse med et besøg i Nationalpark Mols Bjerge. Begge steder ligger stort set midt i parken og tæt på det fredede område henholdsvis i Ebeltoft og Rønde by. Nationalpark Mols Bjerge kan også let nås fra Danhostel Gjerrild på Norddjurs eller fra Danhostel Aarhus og Danhostel Aarhus City.

  Oplevelser i Nationalpark Mols bjerge

  Kalø Slotsruin
  Kalø slotsruin kan ses fra Danhostel Rønde, når I nyder jeres morgenmad i deres smukke udestue. Kalø Slotsruin er resterne af et kongeligt slot bygget i 1313 af Kong Erik Menved. Slottet stod kun i ti år, inden det blev delvist revet ned igen. Det blev oprindeligt bygget som en del af flere små slotte rundt om i Jylland for at holde bønderne i skak.

  Trehøje
  Det ultimative udkigspunkt. Området ligger 127 meter over havets overflade og herfra kan du se både til Aarhus og Ebeltoft. Der er panoramaudsigt til hele 4 vige - Kalø Vig, Knebel Vig, Ebeltoft Vig og Begtrup Vig. De 3 bronzealderhøje er dog ikke de eneste, der er yderligere 11 andre bronzealdergravhøje i området.

  Jernhatten
  Jernhatten er en høj ved kysten, der ligger hele 49 meter over havets overflade. Den lodrette skrant giver et flot kig ned til den hvide strandbred nedenunder. Her er en flot udsigt til øen Hjelm og Kattegat. Hjelm er i dag privat ejet, men var i gamle dage tilholdssted for Marks Stig, der som bekendt blev dømt fredløs efter mordet på Kong Erik Klipping i Finderup Lade i år 1286.
  Mange snorkeldykkere kommer til stranden ved Jernhatten for at få et kig på stenen ”Blak” under vandet. Stenen ligner den klassiske folkevogns-boble og kan findes godt 150 meter fra land. Plantelivet er stort i vandet her og der findes både det blomstrende Ålegræs, Rødalger, Sukkertang og Strengetang.

  Ebeltoft by
  Købstaden Ebeltoft er en del af Nationalpark Mols Bjerge. Her finder I mange spændende seværdigheder. Bl.a. det gamle rådhus fra 1789, som i dag er et museum og bestemt et besøg værd. Gå en tur i de fine gader Adelgade, Overgade og Nedergade, og oplev de smukke gamle huse. På Torvet og i Adelgade finder du også mange specialbutikker og hyggelige spisesteder. Besøg også Jernbanegade, der løber på tværs af Adelgade - her var engang en jernbane og station på havnen. Også Fregatten Jylland ved den smukke havnefront og Glasmuseet er et besøg værd.

  Istidslandskabet
  Det bakkede landskab er noget af det, der gør Mols Bjerge så smukke. Bakkerne er formet af det materiale som isen har skubbet med sig. Dette materiale består af sten, sand og ler og kaldes for moræne. Rønde by ligger på en ”bjergtop” formet af istiden til en såkaldt randmoræne. Den nærtliggende lufthavn i Thirstrup ligger på en gammel smeltevandsslette. Flint og kalk hører naturligt til på Djursland, alle andre typer af sten er kommer hertil med isen, også den store Rønsten på ca. 54 tons som ligger ud for Kalø Slotsruin.

  Læs meget mere om Nationalpark Mols Bjerg her.

   

  nationalpark.jpg
  Trehøje

  kaløslotsruin.png
  Kalø slotsruin

  ebeltoft.png
  Ebeltoft By

  Læs om de andre danske nationalparker her.