Vikingeoplevelser i Sydjylland

  Gå i vikingernes fodspor i Sydjylland

  Berømte runesten, Jels vikingeby og to storslåede vikingeoplevelser i og omkring Ribe by.

  Jels Vikingeby
  Jels Vikingeby består af et grubehus og et stort langhus, som er rekonstruktioner fra en vikingeboplads fundet ved Hammelev i Sønderjylland. Hertil er der også opført endnu et langhus og en servicebygning. Alle bygningerne ligger i tilknytning til Jels Vikingespil og vikingemarkedet. Stedet ligger så det let kan nås fra Danhostel Rødding, Danhostel Haderslev, Danhostel Kolding og Danhostel Vejen.

  Runestenen fra Malt
  Runestenen fra Malt er en 2 meter høj og 3 tons tung runesten, der blev fundet i 1987 tæt ved Kongeåen. Stenen er bemærkelsesværdig, fordi indskriften er lavet med to forskellige runealfabeter, og fordi teksten både går lodret og vandret. Stenen står indendørs i forhallen på Museet på Sønderskov, der ligger lidt sydvest fra Vejen. Derfor kan stedet også let nås, når man overnatter på Danhostel Vejen eller på Danhostel Rødding.

  Ribe Vikingecenter
  På Ribe Vikingecenter kan du komme helt tæt på vikingerne og selv prøve at leve dig ind i vikingernes verden. Det store vikingecenter tager dig med 1.000 år tilbage i tiden, og gør fortiden levende. Her er vikingemarkeder og andre events i løbet af året, der giver en meget autentisk oplevelse for hele familien. Ribe Vikingcenter er altid i udvikling, og nye oplevelser og tiltag kommer til hvert år. Ribe Vikingecenter ligger som navnet antyder ved Ribe, og er derfor et oplagt besøg når man overnatter på Danhostel Ribe.

  Museet Ribes vikinger
  På selveste Odins Plads i Ribe by finder du Museet Ribes Vikinger. Ribe har i vikingetiden været et centralt sted for handel, arbejde og ikke mindst håndarbejde. Der er gjort rigtig mange spændende fund fra vikingetiden, der nu kan ses på Museet Ribes Vikinger. Udover den faste udstilling danner stedet rammer om mange aktiviteter, og skaber en levende udstilling. Museet Ribes vikinger ligger i gåafstand fra Danhostel Ribe.

  Hedebymuseet i Slesvig
  Tager man lidt ud for landets grænse, og besøger Slesvig i Tyskland, så er vikingemusset Hedeby et besøg værd. Museet ligger ved det gamle Hedeby, som var Dannevirke og vikingetidens vigtigste handelsplads. Området er i 2018 kommer med på den tyske liste med UNESCO verdensarv. Den permanente udstilling rummer en af de mest moderne arkæologiske samlinger i Europa, og Hedebymuseet er anset som et af Tysklands vigtigste arkæologiske museer. I kan nå dertil på en lille times tid i bil, fra Danhostel Sønderborg-Vollerup, Danhostel Sønderborg City samt Danhostel Flensborg Fjord.  

  Sønderjyske skibe og huse
  Når I er i området omkring Als, kan I med fordel også besøge Nydam båden Tveir ved Nydam mose, eller vikingeskibet Sebbe Als, som ligger i Augustenborg om sommeren. I den lille by Holm på Nordals, holder Hjortesprinbådens Laug til. De sejler gerne på Nordborg sø om sommeren. Hvis I overnatter på Danhostel Sønderborg-Vollerup, er I næsten lige ved siden af resterne af et 1.000 år gammelt hus, Vollerup-huset, der findes i Vollerup Solpark.

  Tilbage til Vikingtemaside.

  ribesvikinger.jpg

  viking.jpg

  hedeby.png