JELLING MONUMENTERNE– UNESCOS Verdensarv i Danmark

  Et stykke unik Danmarks historie

  Tilbage til UNESCO liste.Derfor er stedet på UNESCOS liste
  I 1994 blev Jelling Monumenterne medtaget på UNESCOS Verdensarvliste. Jelling Monumenterne kom på listen fordi de afspejler den første officielle overgang fra hedenskab til kristendom i hele Skandinavien og ikke kun i Danmark. Den mindste runesten er ældst, mere end 1000 år gammel. Den er rejst af kong Gorm den Gamle til minde om hans hustru Thyra Dannebod. Stenen er også den ældst bevarede danske kilde, hvor navnet "Danmark" nævnes for første gang i Danmark. Den store Jellingesten er rejst af Harald Blåtand. Stenens indskrift beretter om Haralds fortjenester og at han samlede Danmark og gjorde danerne kristne.

  Det skal du se/opleve når du er der
  Ud over selve stenen, Kirken og bakketoppene ved siden af, skal du besøge oplevelsescenter Kongernes Jelling, som ligger lige ved siden af Jelling Monumenterne. Stedet beskrives som en unik og supermoderne digital sanseoplevelse, der handler om vikingernes liv og levned. I 2013 blev den gigantiske palisade, skibssætningen og husene fra Haralds tid markeret i landskabet, de kan nu ses fra begge bakketoppe på stedet.

  Hvor børnevenligt er det
  De fleste børn, vil nok ikke skænke selve stenene den store tanke. Selve området giver dog plads til leg og hygge. Og så kan de blive vel underholdt på oplevelsescenteret Kongernes Jelling, som i øvrigt har fri entre.

  Andre gode ting i nærheden
  Tæt på Jelling, ligger et skønt naturområde omkring Fårup sø. Kombiner evt. med en ferie i Legoland eller i Givskud Zoo der begge ligger tæt på. Også en tur til Vejle by kan kombineres med et besøg i Jelling.

  Hvilket Danhostel ligger tættest på
  Både Danhostel Vejle, Danhostel Givskud Zoo og Danhostel Grindsted-Billund er gode steder at overnatte hvis I skal en tur forbi Jelling Monumenterne.

  Hemmelig tips
  • Besøg stedet om aftenen, her tændes lys i montrerne og så træder runerne mere frem.

  Tilbage til UNESCO liste.

   

  jelling.jpg